Caria dentara la copii

Caria dentara reprezinta primul stadiu de afectare a integritatii dintelui.

Caria dentara la copiiCe facem atunci cand, cu toate ca am respectat indicatiile dentistului cu privire la igiena orala, apar primele „puncte negre” pe dinti ? Este de dorit ca aceste prime semne de carie (carie in faza incipienta) sa fie descoperite de dentist in timpul unui control de rutina, asfel incat ele sa poata fi tratate intr-o singura sedinta.

Exista insa si cazuri in care o carie simpla evolueaza devenind din ce in ce mai mare si in final devine simptomatica (ne atrage atentia). Copilul are un discomfort, evita sa manance pe partea (zona) respectiva, evita alimentele dure, calde sau reci, dulciurile.

Cu alte cuvinte, alimentatia sa are de suferit. Este momentul in care se plange parintilor de dureri dentare. Orice parinte nu doreste sa ajunga intr-o astfel de situatie.

Cum convingem copilul sa accepte tratarea cariei ?

Tratamentul unei astfel de carii este relativ simplu de realizat din punct de vedere tehnic, complexitatea este data de modalitatea de cooperare si colaborare cu micul pacient.

In situatiile in care copilul este familiarizat cu cabinetul stomatologic si cu dentistul, fazele de introducere si tratamentul in sine vor decurge usor, dentistul putand face totdeauna referire la intalnirile anterioare care au avut un happy-end.

In caz contrar – good luck.

Va fi foarte greu de explicat si totodata de convins micul pacient ca dentistul ii doreste binele si ca indepartarea cariei care i-a distrus dintisorul trebuie curatata, urmand sa aplicam o mica obturatie (plomba).

Sub nici o forma copilul nu trebuie obligat, fortat, „legat” pentru a i se efectua tratamentul.

Se poate apela la anestezia generala de scurta durata (inhalosedare), fiind unica varianta viabila.

Avantajele acestei metode constau in faptul ca pacientul nu trebuie convins de necesitatea tratamentului stomatologic, se pot efectua manopere multiple, profitand de faptul ca pacientul este sedat.

Trauma psihica post-tratament nu exista. Ramane totusi varianta de electie atunci cand toate celalalte metode nu functioneaza

Caria dentara netratata la timp

Caria dentara netratata la timp se poate complica cu afectiuni ale pulpei dentare (nervul dentar).

De fiecare data durerea apare, atunci cand un proces carios ajunge pana in proximitatea pulpei dentare si de cele mai multe ori ea este intensa.

Netratata, pulpita (inflamatia pulpei dentare), se poate transforma in scurt timp in gangrena, care la randul ei poate evolua in abces vestibular.

Trecerea de la o carie profunda pana la abces vestibular poate sa se faca intr-o perioada foarte scurta de timp (doar cateva zile).

Cu cat faza de evolutie a distructiei dentare este mai avansata, cu atat mai laborios este tratamentul si implicit mai multe sedinte de tratament.

Acesta este motivul pentru care este de dorit ca vizitele la dentist sa se faca din patru in patru luni in primii ani, urmand ca dupa varsta de 14 ani sa mergem la control periodic odata la sase luni.

Numai astfel putem surprinde cariile in faza incipienta si orice alte modificari aparute pot fi identificate in faza initiala.

Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

Si nu uitati, secretul frumusetii sta si in dinti frumosi.

Articol: prokid.ro

Comments are closed.