Cabinet de stomatologie, ortodontie si implant dentar Dr. Pavel Rusu. Ingrijirea Dintilor in Timpul Sarcinii.

Ingrijirea Dintilor in Timpul Sarcinii

Ingrijirea Dintilor in Timpul SarciniiIngrijirea dintilor este extrem de importanta in timpul sarcinii, intrucat schimbarile hormonale care au loc in aceasta perioada pot afecta in mod serios sanatatea dentara. In plus, afectiunile gingivale au capacitatea de a interveni in procesul de dezvoltare fetala pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Astfel, pentru a evita situatiile de acest gen, este recomandat ca inca din perioada de preconceptie sa efectuati un control stomatologic, in cadrul caruia sa beneficiati de o curatare profesionala a dintilor, iar sanatatea gingiei dumneavoastra sa fie analizata cu multa atentie.

Desi multe dintre viitoarele mamici pot pierde acest lucru din vedere, este important ca in momentul in care ati primit confirmarea sarcinii, sa faceti cunoscut acest lucru chiar si medicului stomatolog. In acest sens, in timpul primului trimestru si in a doua jumatate a celui de-al treilea trimestru de sarcina, tratamentul dentar trebuie evitat, intrucat aceste proceduri pot influenta dezvoltarea si sanatatea fetala. De asemenea, orice extractie trebuie amanata pana dupa momentul sarcinii. Cu toate acestea, in timpul trimestrului 2 controalele de rutina pot fi efectuate (si acest lucru chiar este recomandat), astfel incat sa existe certitudinea ca afectiunile severe au fost prevenite.

In cazul in care greturile matinale fac insuportabil gustul pastei de dinti, si implicit acest lucru va impiedica sa va curatati corespunzator dintii, este bine sa achizitionati un produs cu un gust estompat. In plus, este bine sa folositi apa curata, sau apa de gura (in functie de ceea ce tolereaza organismul dumneavoastra) pentru igiena cavitatii bucale, acest lucru fiind cu atat mai important daca incidenta starilor de voma este mare.

Alimentatia joaca, la randul sau, un rol deosebit de important in ceea ce priveste atat igiena orala in timpul sarcinii, cat si pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. Astfel, este bine ca in cele 9 luni de sarcina sa evitati gustarile cu un continut mare de zahar. Desi poftele pentru dulciuri au o incidenta mare in aceasta perioada, medicii specialisti sustin ca zaharurile duc la degradarea sanatatii dintilor, aceasta conditie medicala fiind transmisa si fatului.

Incercati, in schimb, sa va orientati spre o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si substante nutritive si minerale. In plus, spre sfarsitul primului trimestru de sarcina dintii fatului incep sa se dezvolte, motiv pentru care alimente precum produsele lactate, branza sau iaurt ofera organismului substantele necesare dezvoltarii corespunzatoare a dintilo,r gingiilor si a sistemului osos.

In cazul in care in timpul sarcinii dezvoltati conditii medicale precum gingivita de sarcina sau hiperplazie gingivala care ia aspecte tumorale, denumite tumori de sarcina, este recomandat sa va adresati medicului stomatolog in cel mai scurt timp dupa nasterea copilului dumneavoastra.

Cu toate ca sarcina poate reprezenta o grea incercare pentru sanatatea dentara a unei femei, cu putina disciplina si un plus de atentie asupra igienei orale si a alimentatiei, cele 9 luni in care fatul sa dezvolta in pantece vor trece fara incidente majore in aceasta privinta.

Comments are closed.