Cabinet de stomatologie, ortodontie si implant dentar Dr. Pavel Rusu. Aparate dentare pentru copii si adulti, periutele de dinti.

Periuta dentara

Periuta dentara electrica sau periuta dentara clasica ?

Sunt periutele electrice mai eficiente decat cele manuale?

Periuta dentara electrica sau periuta dentara clasica ?Primele periute dentare electrice au aparut in urma cu 40 de ani si aveau ca scop realizarea igienei orale mai rapid, mai usor si mai eficient.

Testele stiintifice au demonstrat ca periutele electrice din prima generatie nu prezentau avantaje superioare periutelor manuale conventionale.

Din anii ’90 gama s-a diversificat permanent, au aparut periute electrice moderne, astazi existand doua clase diferite: periute electrice cu cap rotund si periute electrice sonice.

Periuta electrica cu cap rotund care combina miscarile de rotatie oscilante cu miscari pulsatorii de inalta frecventa asigura efectul 3D, aceasta combinatie de miscari avand ca rezultat imbunatatirea periajului dentar.

La periutele electrice sonice, foarte importanta este amplitudinea (distanta parcursa de terminatiile perilor vibratori) care trebuie sa fie de 3-4 mm.

Avantaje si dezavantaje

Periutele electrice cu cap rotund s-au inventat in ideea de a copia periutele profesionale din cabinetele stomatologice care se folosesc de catre igienist/a in timpul sedintei de profilaxie. Avantajul acestui tip de periuta este asigurat de dimensiunile mici ale capului periutei, care permite periajul si in zonele cavitatii bucale mai greu accesibile, insa presupun o manipularea mai precisa. Fiecare dinte trebuie periat separat, pana la marginea gingivala pe care nu trebuie sa o depaseasca. In plus capul periutei trebuie sa urmareasca conturul fiecarui dinte astfel incat sa se poata curata cat de mult posibil in spatiile interdentare, fara a exercita presiuni prea mari. Periutele electrice sonice sunt mai usor de utilizat. Acestea se tin aplicate pe dinti la fel ca periutele de dinti manuale, la un unghi de 45° fata de dinte, cu varful perilor spre gingii si au avantajul ca periaza in acelasi timp o suprafata mai mare decat periutele cu cap rotund. Undele sonice contribuie la producerea amplitudinii optime a perilor aflati in capul periutei dentare si actioneaza eficient in indepartarea placii dentare, asigurand un periaj dentar perfect.

Care periuta este mai buna?

Numeroase studii clinice au demonstrat ca atat periutele cu cap rotund care produc miscari de rotatii oscilante cat si cele sonice sunt net superioare periutelor manuale conventionale.

Periutele electrice cu cap rotund sunt recomandate persoanelor care au o manualitate buna si care sunt foarte motivate.

Cele sonice sunt mai usor de utilizat si se recomanda tuturor, atat copiilor cat si adultilor.

La alegerea periutei dentare electrice este bine sa se tina cont de existenta unui “timer” integrat in periuta (un periaj eficient dureaza 2 minute pe fiecare arcada). Foarte importante sunt frecventa, oscilatia si mai ales amplitudinea periutei. Periutele electrice cu baterii au o putere mai mica decat cele cu acumulatori.

Cei care iau in considerare recomandarile noastre si respecta cu strictete modul de utilizare a periutelor electrice, pot imbunatati semnificativ igiena dentara personala.

Articol: smilefactory.ro

Comments are closed.