Cabinet de stomatologie, ortodontie si implant dentar Dr. Pavel Rusu. Tii la sanatatea dintilor tai ?

Tii la sanatatea dintilor tai ?

Tii la sanatatea dintilor tai ?Iata cateva alimente pe care nici dentis nu le-ar recomanda:

 • Bomboane
 • Caramele
 • Mancarea tip fast food

Consumul de bomboane, caramele si a diferitelor gustari fast food, poate provoca putrezirea dintilor, din cauza amidonului blocat intre dinti, care la randul sau provoaca boli parodontale.

Copiii sunt primii care suporta consecintele negative ale mancarii fast food, mai ales daca viata lor se invarte in jurul ei. Rezultatele consumarii acesteia, afecteaza nu numai dintii ci si starea lor generala de sanatate, determinand obezitatea.

Acest tip de alimente, o data ce devin blocate intre dinti cauzeaza carii dentare care duc la durere insuportabila. Activitatea lor scolara devine afectata de aceasta durere, le tulbura atentia si capacitatea de a invata. Cu timpul, se pot forma infectii acute ale dintilor.

Pentru copiii in crestete mancarea fast food nu are destul calciu si poate produce efecte nocive asupra dintilor abia aparuti, pe care ii lipsesc de rezistenta.

Alimente prelucrate si ambalate

Alimentele prelucrate si ambalate ar trebui sa fie excluse din consum, deoarece contin o multitudine de conservanti care afecteaza dintii. Inainte de a cumpara un astfel de aliment este bine sa se verifice ingredientele enumerate pe ambalaj si apoi conservantii care sunt inclusi si sunt daunatori organismului.

Cu toate ca nu sunt alimente, bauturile carbogazoase si cafeaua ar trebui evitate. In special cola care este cea mai nociva pentru organism. Produce carii si da o tenta galbena dintilor.

 • Jeleuri
 • Ciocolata
 • Chips-uri

Problema nu este legata de consumul ocazional al acestor trei alimente, ci de consumul lor frecvent care produce deteriorarea dintilor.

Guma de mestecat cu zahar

Bolile parodontale, cunoscute si ca boli ale gingiilor, sunt cauzate de infectii si inflamatii la nivelul gingiei, tesutului conjunctiv parodontal si a osului alveolar, datorate gumei de mestecat.

 • Boala parodontala poate duce la pierderea dintilor.
 • Alimentele cu carbohidrati – dezvolta rapid bacterii

Cerealele cu continut ridicat de zahar sau invelite in ciocolata, consumate frecvent dimineata, duc la deteriorarea dintilor prin aparitia cariilor.

O buna igiena orala si folosirea fluorurii sunt considerate acum principalii factori responsabili pentru prevenirea cariilor dentare si pentru o sanatate orala adecvata.

Pentru pastratea dintilor fara carii sunt importante urmatoarele lucruri:

 • Ingrijirea timpurie a dintilor cu o pasta de dinti cu fluor
 • Perierea dintilor de doua ori pe zi cu o pasta cu fluor
 • Vizita la dentist o data la 6 luni
 • Scaderea frecventei contactului cu bauturile acide si alimentele acide
 • Consumarea unei gume de mestecat fara zahar

Sanatatea dintilor si a gurii noastre este legata de sanatatea generala si bunastarea noastra in nenumarate moduri. Abilitatea de a mesteca bine hrana si de a o inghiti este esentiala pentru obtinerea nutrientilor necesari starii generale de sanatate in conditii bune.

In afara de impactul asupra starii de nutritie, sanatatea dentara precara poate afecta in mod negativ vorbirea si stima de sine.

Comments are closed.